fbpx

Co to jest Lanolina?

Ta substancja, ładnie nazywana lanoliną to inaczej -tłuszczopot. Wosk zwierzęcy wytwarzany w tym przypadku przez owce i otrzymywany przy procesie czyszczenia wełny. Czemu jest używana w kosmetyce i jakie ma właściwości? O tym przeczytasz poniżej! 

Czym jest lanolina?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy lanolina to tłuszcz zwierzęcy, głównie owczy. Osadza się on na wełnie zwierząt. To sebum, które gruczoły łojowe owiec produkują, by zabezpieczyć skórę przed mrozem i wilgocią, oraz zbyt dużym gorącem. Lanolina jest więc produktem ubocznym odtłuszczania wełny. Po obcinaniu owiec ich wełna jest prana, a podczas odwirowywania od wody oddzielany jest tłuszcz. Następnie jest on poddawany procesowi oczyszczania, by wyeliminować z niej toksyny i pestycydy. Po rafinacji jest dalej oczyszczana i to wówczas powstaje lanolina kosmetyczna oraz hipoalergiczna. 

Lanolina ma postać gęstej masy o ciemnożółtej lub żółto brunatnej barwie oraz słabym, nieco alkoholowym zapachu. Lanolina jakości farmaceutycznej prawie pozbawiona jest zapachu i ma jasnożółtą barwę. W trakcie ucierania z roztworami wodnymi jaśnieje. 

Lanolina – właściwości

Lanolina to jeden z tych składników, który jest stosowany przez ludzkość od dawien dawna. Jej właściwości umożliwiają szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach, od branży kosmetycznej, przez farmację, ale również w domu- do prania wełnianych rzeczy, oraz do dbania o skórzane meble i dodatki (również skórę w samochodach).

  • Topi się w temperaturze 38-42°C na ciemnożółtą, klarowną ciecz. 
  • Dobrze wiąże wodę, tworząc emulsję (przy ucieraniu z wodą lanolina bezwodna może wchłonąć prawie podwójną ilość wody, nie tracąc swej konsystencji).
  • Bardzo dobrze wchłania się przez skórę, nawilża ją i chroni przed utratą wody -jest emolientem.
  • Skutecznie natłuszcza skórę, która wytwarza zbyt mało sebum
  • Łagodzi rany, wspomaga gojenie.
  • Łagodzi podrażnienia brodawek w trakcie karmienia piersią.
  • Działa świetnie na włosy -chroni przed uszkodzeniami, warunkami atmosferycznymi oraz wygładza.
  • Działa na skórę tak samo -chroni przed niekorzystnym wpływem warunków atmosferycznych, wygładza ją, regeneruje.
  • Działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie

Zastosowanie lanoliny

Lanolina głównie wykorzystywana jest w branży kosmetycznej. Dzięki temu, że ma tak szerokie właściwości, nadaje się zarówno do produktów nawilżających (kremów, balsamów) jak i do produktów dedykowanych do włosów. Często występuje w kosmetykach dla dzieci, niemowląt czy kobiet w ciąży. Oprócz działania na skórę ma też działanie stabilizujące na sam kosmetyk. Wykorzystuje się ją także przy produkcji kosmetyków kolorowych do makijażu, dzięki jej zawartości szminka rozprowadza kolor równomiernie.

Lanolinę możemy spotkać również w składach kremów aptecznych. W maściach na suche dłonie, spierzchnięte usta czy preparatach na AZS. W farmakologii wykorzystuje się ją też jako nośnik substancji czynnych w niektórych preparatach. Oprócz tego pomaga chronić metal przed rdzą, znajduje się więc w preparatach antykorozyjnych.  Używana jest także w produktach do pielęgnacji wyrobów skórzanych (obuwia, mebli, torebek) oraz do płynów i proszków do prania.

Lanolina w OHJO

Lanolina wykorzystywana w naszych kosmetykach jest lanoliną farmaceutyczną o bardzo wysokim stopniu czystości, dlatego jest bezpieczna dla najdelikatniejszej skóry niemowląt i kobiet w ciąży. Natłuszcza skórę, doskonale ją zmiękczając i zapewnia ochronę przed działającą na skórę wilgocią. Stosowana w kremach na okolice pieluszkowe chroni skórę przed podrażniającym działaniem moczu.

Benzyn alkoholu, legalna substancja syntetyczna
Zalety stosowania mleka oślego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij Mój koszyk
Zamknij Lista życzeń
Zamknij Ostatnio przeglądane
Zamknij
Zamknij
Kategorie