fbpx

Benzyn alkoholu, legalna substancja syntetyczna

Wszędzie głośno w temacie kosmetyków, że najlepsze to te, które w składzie nie mają alkoholu. Ale Benzyl Alcohol nie jest typowym alkoholem, jaki przychodzi nam do głowy, nawet jeśli chodzi o kosmetyki (kojarzysz te płyny dwufazowe do demakijażu sprzed kilku lat śmierdzące spirytusem?). Zapraszamy do lektury, ta wiedza Ci się przyda!

Czym jest Benzyl Alcohol?

Benzyl alcohol to bezbarwna ciecz, słabo rozpuszczalna w wodzie. Jej zapach jest przybliżony do jaśminu, róży i hiacyntu – w postaci estrów występuje naturalnie w olejkach eterycznych właśnie tych kwiatów. Jest to jeden z alkoholi aromatycznych. Pod względem chemicznym jest składnikiem organicznym – należy do grupy benzenów. Jest to substancja bezpieczna – o ile nie jest spożyta czy wdychana w czystej formie. W kosmetykach jej zawartość to maksymalnie 1%, co sprawia, że nie wyrządzi żadnego uszczerbku na zdrowiu. Od pewnego czasu producenci są zobowiązani wykazywać go w składzie INCI, jeśli przekracza 0,001% (jeśli kosmetyku się nie spłukuje) lub 0,1% (jeśli kosmetyk się spłukuje). Składnik ten został uznany za bezpieczny również przez organizacje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Benzyl Alcohol – rola w kosmetykach

Benzyl Alcohol pełni w kosmetykach kilka ról, oto one:

  • reguluje lepkość i rozrzedzenie – wpływa na odpowiednią konsystencję produktu. Profesjonalnie nazywa się go modyfikatorem reologii;
  • substancja konserwująca – przedłuża trwałość produktu, uniemożliwiając rozwój drobnoustrojom;
  • Substancja zapachowa – posiada właściwości aromatyczne.
  • funkcja rozpuszczalnika – dla innych substancji hydrofilowych (cząsteczek ze skłonnością do łączenia się z wodą).

Benzyl alcohol a kosmetyki naturalne

Wbrew temu, że składnik ten ma w nazwie alkohol, nie ma on właściwości podrażniających czy wysuszających. Można go spotkać w wielu wyrobach kosmetycznych, zaczynając od kremów do twarzy, przez preparaty do mycia twarzy, na balsamach do ciała i mydłach w płynie kończąc. Ponadto występuje on w większości kosmetyków naturalnych, a to dlatego, że można go pozyskać naturalnie.

Jakich alkoholi w kosmetykach unikać?

Są oczywiście alkohole, których w składzie nie lubimy!  Warto je zapamiętać i unikać wszelkich produktów, które mają je na swojej liście komponentów.

Alcohol, Ethyl alcohol, Ethanol – jest to po prostu naturalny alkohol – etanol, który może podrażniać i wysuszać skórę. Jest stosowany jako rozpuszczalnik, a także jako substancja wspomagająca przenikanie innych składników w głąb skóry. Jego stężenie w kosmetykach nie powinno przekraczać 5%.

Isopropyl alcohol – nie powinien się znaleźć w składzie kosmetyków naturalnych. Jest to rozpuszczalnik i konserwant, działa drażniąco na skórę i silnie alergizuje.

Alcohol denat – to alkohol etylowy, jednak celowo skażony innymi substancjami chemicznymi; działa drażniąco i wysuszająco na skórę; należy go zdecydowanie unikać.

Mamy nadzieję, że ten tekst przybliżył Wam nieco temat Benzyl alcoholu :)

Dlaczego Twoja skóra potrzebuje mleka oślego?
Co to jest Lanolina?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij Mój koszyk
Zamknij Lista życzeń
Zamknij Ostatnio przeglądane
Zamknij
Zamknij
Kategorie